Heizungstisch
checklist

Υλικά και εργαλεία

Για να τα καταφέρεις, βρες στον παρακάτω σύνδεσμο μία λίστα με τις απαραίτητες οδηγίες, τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείς. Επιπλέον, μπορείς να παρακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις οδηγίες κατασκευής στο σχετικό βίντεο από το εργαστήρι της Parkside.

Οδηγίες βίντεο

Βάψιμο:

Τόσο ο τοίχος όσο και το καλοριφέρ μπορούν να βαφτούν στο ίδιο χρώμα με το στάντ. Έτσι θα πετύχεις μια υπέροχη ομοιομορφία.

Συμβουλή: Πρόσεξε τον χρωματικό τόνο να είναι ο ίδιος σε όλα τα χρώματα.

Σχεδίασε και χάραξε τις διαστάσεις:

Μπορείς να προσαρμόσεις τις διαστάσεις του στάντ στο μέγεθος του καλοριφέρ. Στην περίπτωση μας έχουμε επιλέξει για την κάλυψη του καλοριφέρ μια τάβλα από ξύλο πεύκου 145 x 30 cm, με ύψος ποδιών 87 cm.

Κόψιμο:

Πρώτα από όλα μέτρησε και σχεδίασε τα σημεία που θα χρειαστεί να κόψεις και ξεκίνα την κοπή με το επιτραπέζιο δισκοπρίονο και τη βοήθεια του παράλληλου οδηγού. Aν θέλεις μπορείς να κόψεις και με τον γωνιακό τροχό και τον παράλληλο οδηγό της συσκευής.

 

Σχεδίασε τις γραμμές κοπής και κόψε με τη βοήθεια του παράλληλου οδηγού τις τρεις τάβλες στήριξης για το πλαίσιο του στάντ, φάρδους 9 cm. Κόψε επίσης την τάβλα στήριξης στην κάτω πλευρά του σταντ που συγκρατεί τα πόδια, καθώς και την τάβλα (φάρδους 5 cm), που ακουμπά στον τοίχο.

Συμβουλή: Πρόσεξε η κοπή να γίνεται σύριζα με την γραμμή σχεδίασης.

Για τα δυο πόδια επίλεξε έτοιμα καδρόνια ξύλου για να διευκολύνεις την κατασκευή και κόψε τα στο επιθυμητό μήκος με το φαλτσοπρίονο πολλαπλών χρήσεων Parkside.

Για να εξισορροπεί καλά στο δάπεδο το στάντ πρέπει τα πόδια προς τα κάτω να είναι πιο στενά. Για το λόγο αυτό κατασκεύασε ένα καλούπι και χρησιμοποίησέ το ως οδηγό κοπής. Βίδωσε τα καρδόνια στο καλούπι και κόψε αναλόγως τις πλευρές που εξέχουν (βλέπε σχεδιάγραμμα). Τέλος συναρμολόγησε τα δυο πηχάκια σε ορθή γωνία και σταθεροποίησε με μια εξάγωνη βίδα το καδρόνια.

Συμβουλή: Δεν απαιτείται προδιάτρηση!

Ρύθμισε τον παράλληλο οδηγό του επιτραπέζιου δισκοπρίονου έτσι, ώστε το φάρδος κοπής να είναι 12 cm. Σταθεροποίησε και κόψε. Επανάλαβε σε όλες τις πλευρές του στάντ.

Συμβουλή: Εάν θέλουμε να δώσουμε μια πιο όμορφη εμφάνιση κόβουμε τα πόδια φάλτσο 1 cm με το δισκοπρίονο πάγκου. Αυτό γίνεται εάν ρυθμίσουμε την κλίση κοπής του επιτραπέζιου δισκοπρίονου σε ύψος 3 mm.

Ήρθε η ώρα να τρυπήσεις κάθετα τις τάβλες με το δράπανο πάγκου για να τοποθετηθούν τα ούπα ξύλου. Σχεδίασε πριν από τη διάτρηση τις τρύπες στα πόδια, οι οποίες πρέπει να έχουν απόσταση 14mm από τις άκρες.

Συμβουλή: Εδώ θα χρειαστείς ένα σημαδευτήρι μαραγκών ρυθμιζόμενο.

Μετέφερε το σημείο διάτρησης στην πρόσοψη των ξύλινων επιφανειών. Τρύπησε 8 mm για να τοποθετηθούν τα ούπα και να μπορέσει να γίνει η σύνδεση με τα πόδια. Τρύπησε επίσης τα πηχάκια και την τάβλα που ακουμπά στον τοίχο.

Έπειτα τρύπησε σε 4 σημεία την μακριά πλευρά και την τάβλα που ακουμπά στον τοίχο, προκειμένου να στερεωθεί στην επιφάνεια του στάντ. Επίσης άνοιξε 2 τρύπες και στα πηχάκια.

Τέλος τρύπησε σε έξι σημεία την λεπτή τάβλα στην πίσω πλευρά για να στερώσεις το στάντ έπειτα στον τοίχο.

Συμβουλή: Για να βυθιστούν καλά οι κεφαλές των βιδών στο ξύλο, τρυπήστε σύμφωνα με τη διάμετρο της κεφαλής της βίδας.

Φόρεσε την προστατευτική μάσκα πριν ξεκινήσεις τη λείανση των ξύλων: Για ένα άψογο αποτέλεσμα λείανσης με το έκκεντρο τριβείο τρίψε πρώτα όλες τις τάβλες με γυαλόχαρτο κόκκωσης 120 και μετά 180. Στις μικρότερες επιφάνειες χρησιμοποίησε το τριβείο δέλτα του πολυεργαλείου 4 σε 1. Για να παραμείνει το εργαστήριο καθαρό σύνδεσε τα εργαλεία με την ηλεκτρική σκούπα υγρών/στερεών για απορρόφηση της σκόνης.

Μετά από όλα αυτά μπορείς να χρωματίσεις τα ξύλα με το σύστημα ψεκασμού χρώματος Airless. Πρίν από το ψεκασαμό φόρεσε απαραιτήτως μια προστατευτική μάσκα κατάλληλη για βάψιμο.

Συμβουλή: Κάλυψε με κολλητική ταινία όλα τη σημεία του σταντ που θα χρειαστεί να κολλήσεις.

Πριν ξεκινήσεις σκέπασε με μια διαφάνεια όλα τα αντικείμενα στο χώρο για να μην λερωθούνε με χρώμα.

Τοποθέτησε τις τάβλες πάνω σε μια βάση για ομοιόμορφο αποτέλεσμα βαφής σε όλες τις πλευρές.

Εφάρμοσε το χρώμα με το σύστημα ψεκασμού Airless κρατώντας πάντα την κεφαλή ψεκασμού όσο δουλεύεις σε ορθή γωνία και σε απόσταση περ. 20 έως 25 cm. Διαφορετικά μπορει να προκείψουν αστοχίες στο βάψιμο.

Αστάρωσε τις επιφάνειες που είναι πολύ απορροφητικές και ψέκασε ένα χέρι χρώματος.

Ξαναπέρασε ένα δεύτερο χέρι στα σημεία που δεν έχουν βαφτεί καλά, ψεκάζοντας μια λεπτή στρώση.

Αφού βαφούν και στεγνώσουν τα ξύλα μας, ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης του στάντ. Ένωσε τα πόδια με την επιφάνεια του τραπεζιού αφού πρώτα γεμίσεις τις τρύπες με κόλλα.

Πίεσε έπειτα τα σημεία ένωσης με σφιγκτήρες για καλύτερη σταθεροποίηση και σκούπισε με ένα πανί τυχόν υπολείμματα κόλλας που περισσεύουν.

Heizungstisch-Step17

Κατόπιν σταθεροποίησε την τάβλα στο κάτω μέρος του στάντ με τη βοήθεια των σφιγκτήρων, βιδώνοντάς την με βίδες 110 mm.

Heizungstisch-Step18

Μοντάρισμα:

Τοποθέτησε το στάντ στον τοίχο και με ένα αλφάδι μάρκαρε τα σημεία στον τοίχο που θα χρειαστεί να τρυπήσεις. Με τον πολυανιχνευτή έλεγξε εάν περνάνε ηλεκτροφόρα καλώδια και συνδέσεις νερού από τα σημεία.

Heizungstisch-Step19

Τρύπησε τον τοίχο με το επαναφορτιζόμενο δράπανο, απορρόφησε τη σκόνη με την σκούπα υγρών/στερεών και τοποθέτησε τα ούπα. Τέλος, στερέωσε το σταντ βιδώντας το στον τοίχο σύμφωνα με την προδιάτρηση στην πίσω πλευρά της τάβλας που ακουμπά στον τοίχο.

ΕΤΟΙΜΟ. ΤΟ΄ ΧΕΙΣ ΑΝΕΤΑ!

Wow, φαίνεται υπέροχο! Εύχρηστο σταντ, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις που
θέλεις, κάλυψε το καλοριφέρ και διακόσμησε το χώρο.

Ιδέες για το επόμενό σου project