Couchtisch
checklist

Λίστα υλικών

Για να τα καταφέρεις, βρες στον παρακάτω σύνδεσμο μία λίστα με τις απαραίτητες οδηγίες, τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείς. Επιπλέον, μπορείς να παρακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις οδηγίες κατασκευής στο σχετικό βίντεο από το εργαστήρι της Parkside.

Οδηγίες βίντεο

Μέτρηση και σχεδιασμός:

Μέτρησε και σχεδίασε επάνω στις τάβλες όλα τα
κομμάτια που θα χρειαστείς, λαμβάνοντας υπόψην
τις γωνιακές κοπές 45⁰, οι οποίες θα επεκτείνουν τα
κομμάτια στις άκρες.

Κοπές:

Κόψε τις τάβλες. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείς ένα
επιτραπέζιο δισκοπρίονο ή ένα δισκοπρίονο χειρός.
Χρησιμοποίησε μία στενή σανίδα ξύλου σαν οδηγό
και στερέωσέ την με σφιγκτήρες επάνω στην τάβλα.

Φαλτσοκοπές:

Ρύθμισε τη γωνία του δισκοπρίονου στις 45⁰.

Σημαντικό:
• Κατά τη ρύθμιση της γωνίας πρόσεξε να παραμένει ελεύθερο το καλώδιο.
• Χρησιμοποίησε τη σκούπα υγρών/στερεών για να απομακρύνεις τα πριονίδια.
• Μην λειαίνεις τις άκρες του ξύλου όπου έχει γίνει η κοπή, γιατί αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα κατά την κόλληση.

 

Κοπή καδρονιών:

Με το σύνθετο φαλτσοπρίονο κόψε στο επιθυμητό μήκος τα καδρόνια καθώς και τις γωνίες L που θα χρησιμοποιηθούν για τα πόδια του τραπεζιού.

Κοπή γωνιών L για τα πλαϊνά:

Μέτρησε 18 mm και σχεδίασε σε κάθε μία από τις δύο άκρες του καδρονιού μία γραμμή. Έπειτα, κάνε με το επιτραπέζιο διοσκοπρίονο μία φαλτσοκοπή σε βάθος 18 mm.

Συμβουλή: Κόψε από την πλευρά της γραμμής, την οποία δεν θα χρειαστείς.

Πόδια τραπεζιού:

Μπορείς είτε να τα κατασκευάσεις μόνος σου με τον τόρνο ή να τα προμηθευτείς έτοιμα. Σε κάθε όμως περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνεις τρύπες στη βάση τους για να τοποθετηθούν τα ούπα. Σε αυτά τα σημεία θα στηριχτεί αργότερα η επιφάνεια του τραπεζιού.

Συμβουλή: Πριόνισε ένα ημικυκλικό κομμάτι ξύλου από κάποιο περίσσευμα και χρησιμοποίησέ το για να στερεώσεις τα πόδια στο επιτραπέζιο δράπανο. Αυτό θα σου επιτρέψει να κάνεις τις τρύπες ακριβώς στο κέντρο της βάσης των ποδιών.

Λείανση επιφανειών:

Πριν την τελική συναρμολόγηση πρέπει να λειανθούν όλες οι εξωτερικές επιφάνειες ξύλου με ένα έκκεντρο ή παλμικό τριβείο και 180άρι γυαλόχαρτο. Φρόντισε να έχεις το εργαλείο σε πλήρη ισχύ και στην κατεύθυνση των ινών του ξύλου.

Συμβουλή: Σύνδεσε τη σκούπα υγρών/στερεών στο λειαντήρα και φόρεσε μία μάσκα σκόνης για προστασία.

Φτιάξε ένα απλό τραπέζι συναρμολόγησης:

Για την κόλληση του τραπεζιού θα χρειαστείς αρκετό χώρο. Για ευκολία μπορείς να στερεώσεις σε βάσεις δύο καδρόνια 3 m και να τα χρησιμοποιήσεις ως τραπέζι συναρμολόγησης.

Χρήσιμη συμβουλή για τη συναρμολόγηση:

Για να κολλήσεις το εσωτερικό πλαίσιο, χρησιμοποίησε κολλητική ταινία, ώστε να κρατήσεις τα κομμάτια σταθερά. Θα χρειαστεί να τοποθετήσεις τέσσερις λωρίδες κολλητικής ταινίας κατά μήκος και μία λωρίδα κατά πλάτος του πλαισίου. Με αυτόν τον τρόπο οι τάβλες θα παραμείνουν σταθερές και ακίνητες κατά την κόλληση.

Συμβουλή: Ζήτησε βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο για να αναποδογυρίσεις τις τάβλες.

Κόλληση:

Για σκληρή ξυλεία χρειάζεται να περαστεί κόλλα και στις δύο πλευρές κόλλησης. Για μαλακή ξυλεία αρκεί στη μία πλευρά μόνο.

Συμβουλή: Καθάρισε τις επιφάνειες με ένα πανί πριν την κόλληση. Φρόντισε να μην καθυστερήσεις, γιατί η κόλλα στεγνώνει μόλις σε 5 - 10 λεπτά.

Εσωτερικό πλαίσιο:

Αφού έχεις περάσει την κόλλα σε όλες τις επιφάνειες, εφάρμοσε κατάλληλα ώστε να σχηματιστεί το ορθογώνιο πλαίσιο. Στερέωσε την τελευταία γωνία με δύο λωρίδες κολλητικής ταινίας. Έπειτα τοποθέτησε τέσσερις βίδες σε κάθε γωνία για επιπλέον σταθεροποίηση.

Συμβουλή: Κάνε οπωσδήποτε προδιάτρηση για τις βίδες. Εάν αναδύεται κόλλα από τις τρύπες, καθάρισέ την άμεσα με ένα υγρό πανί.

Εξωτερικό πλαίσιο:

Τώρα μπορείς να κολλήσεις το εξωτερικό πλαίσιο με το εσωτερικό πλαίσιο. Το εξωτερικό πλαίσιο θα προεξέχει 2 cm. Σειρά κόλλησης: Ξεκίνα πρώτα με μία από τις μεγάλες πλευρές. Στη συνέχεια κόλλησε τις δύο επιφάνειες γωνιών L. Αναποδογύρισε το πλαίσιο και κόλλησε την δεύτερη μεγάλη επιφάνεια καθώς και τις εναπομείναντες επιφάνειες γωνιών L. Τέλος, κόλλησε και τις δύο πλαϊνές πλευρές επάνω στο εσωτερικό πλαίσιο και είσαι έτοιμος. Κόλληση: Άπλωσε μία λεπτή γραμμή κόλλας σε όλο το μήκος της μεγάλης επιφάνειας, ξεκινώντας περίπου 2 cm από την άκρη. Άπλωσε την κόλλα και στο υπόλοιπο ξύλο, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια.

Συμβουλή: Μην αργείς κατά την κόλληση, γιατί η κόλλα στεγνώνει σε 10 λεπτά. Μικροδιορθώσεις μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ξύλο και σφυρί.

Τελικό σχήμα:

Πέρασε έναν ιμάντα τάνυσης γύρω από το πλαίσιο για να συγκρατήσεις στη θέση τους όλα τα κομμάτια που κόλλησες. Επιπλέον, τοποθέτησε σφιγκτήρες κόλλησης ώστε να κολλήσουν καλύτερα μεταξύ τους το εξωτερικό με το εσωτερικό πλαίσιο.

Συμβουλή: Τοποθέτησε μικρά κομμάτια ξύλου στα σημεία πίεσης των σφιγκτήρων για να προστατεύσεις το ξύλο του πλαισίου. Αφού έχει στεγνώσει πλήρως η κόλλα (βλέπε οδηγίες στη συσκευασία της κόλλας), τότε μπορείς να αφαιρέσεις τους σφιγκτήρες και τον ιμάντα.

Πώς να κάνεις το αυλάκι στις άκρες του πλαισίου:

Με το δισκοπρίονο χειρός κάνε ένα αυλάκι βάθους 2 mm σε κάθε αρμό των γωνιών L αφού πρώτα έχεις ρυθμίσει τη γωνία κοπής του δισκοπρίονου στις 45⁰.

Συμβουλή: Τοποθέτησε το πλαίσιο του τραπεζιού επάνω σε μία χαμηλή επιφάνεια για να διευκολύνεις την κοπή.

Πώς να συναρμολογήσεις τα πόδια του τραπεζιού:

Άπλωσε λίγη κόλλα και στις δύο πλευρές των ούπα. Τοποθέτησέ τα μέσα στις τρύπες που έχεις ήδη ανοίξει επάνω στις επιφάνειες των ποδιών, και έπειτα στις τρύπες του πλαισίου, έτσι ώστε να μην είναι καθόλου ορατά τα ούπα.

Συμβουλή: Μην μετακινείς τα πόδια μέχρι να στεγνώσει εντελώς η κόλλα.

Λείανση επιφανειών:

Χρησιμοποίησε το έκκεντρο ή παλμικό τριβείο μαζί με 180άρι γυαλόχαρτο για να λειάνεις την επιφάνεια του ξύλου - πάντα στη φορά των ινών του ξύλου. Αν το επιθυμείς, μπορείς να περάσεις την επιφάνεια και μία δεύτερη φορά με 240άρι γυαλόχαρτο. Τις γωνίες καλύτερα να τις λειάνεις με το χέρι.

Συμβουλή: Η σκούπα υγρών/στερεών και μία μάσκα θα σε προστατέψουν από την ανθυγιεινή σκόνη.

Βάψιμο:

Φόρεσε τα γάντια σου και άπλωσε καλά σε ολόκληρη την επιφάνεια το λάδι περιποίησης ξύλου. Άφησέ το να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Εάν απομείνει ποσότητα λαδιού που δεν έχει στεγνώσει μπορείς να την απομακρύνεις με ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι.

Συμβουλή: Φύλαξε το πανί που χρησιμοποιήσες για το λάδι σε ένα αεροστεγές δοχείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

ETOIMO. TA ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ!

Το τραπεζάκι σου είναι ένα πραγματικό αριστούργημα! Μένει μόνο ένα τελευταίο βήμα: Καθάρισε τον χώρο εργασίας σου καθώς και όλα τα εργαλεία. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πανέτοιμα για την επόμενη κατασκευή. Και τώρα, ήρθε η ώρα να απολαύσεις το καινούριο σου τραπεζάκι με ποπ κορν και ταινία!

Ιδέες για το επόμενό σου project