The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Βιωσιμότητα
    2. Καριέρα
    3. Γραφείο τύπου
    4. Ακίνητα
    5. Εξυπηρέτηση πελατών
    6. Πληροφορίες

    Φροντίδα Κήπου: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

    Η σωστή σπορά, μεταφύτευση και φροντίδα των φυτών στον κήπο απαιτεί κάποια εργασία. Όμως, αν οι βασικές προϋποθέσεις είναι σωστές και κάποιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται τακτικά, τίποτα δεν εμποδίζει έναν πολύχρωμο, υγιή κήπο.


    Περιεχόμενο


    Οι Βασικές Προϋποθέσεις

    Καθήκοντα στη Φροντίδα των Φυτών Κήπου


    Οι Βασικές Προϋποθέσεις

    Πριν ξεκινήσετε τη φροντίδα και τη φύτευση των φυτών στον κήπο, πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις που επικρατούν στον κήπο. Κάθε φυτό έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, το φως και το κλίμα. Η επιλογή των εργαλείων κήπου είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει τις εργασίες στον κήπο.

    Έδαφος

    Αυτό που γενικά ονομάζεται χώμα, στην πραγματικότητα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές κατηγορίες εδάφους. Το έδαφος διαφέρει στη σύνθεσή του, στην πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών και στο pH του. Το σωστό έδαφος είναι καθοριστικό για την καλή ανάπτυξη των φυτών: παρέχει στήριξη στις ρίζες τους και τα τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


    Το έδαφος μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:


    Αμμώδες έδαφος: Ελαφρύ και διαπερατό από το νερό. Στεγνώνει γρήγορα και δεν ευνοεί την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι κατάλληλο για φυτά που χρειάζονται πολύ νερό και απαιτούν πολλά θρεπτικά συστατικά.


    Αργιλώδες έδαφος: Θεωρείται ιδανικό έδαφος κήπου. Αποθηκεύει καλά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και δεν είναι υπερβολικά διαπερατό από το νερό.


    Πηλώδες έδαφος: Έχει ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης νερού και θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, είναι συνήθως τόσο πυκνό και βαρύ που αυξάνεται ο κίνδυνος στασιμότητας του νερού.


    Ένας άλλος δείκτης της ποιότητας του εδάφους είναι το pH του. Μπορεί να μετρηθεί εύκολα με ένα αντίστοιχο τεστ από το κατάστημα. Ένα pH 0 δείχνει ένα εξαιρετικά όξινο έδαφος, ενώ υψηλές τιμές pH δείχνουν αλκαλικά εδάφη.


    Όξινα εδάφη: Περιέχουν συνήθως πολύ χούμο και επομένως θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι μάλλον χαμηλή.


    Αλκαλικά εδάφη: Είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο.


    Η μέτρηση του pH μπορεί να δώσει πληροφορίες για το αν ένα έδαφος χρειάζεται επιπλέον ασβέστιο. Το υπερβολικό ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Για τα περισσότερα φυτά, ένα pH μεταξύ 6 και 7 είναι ιδανικό.


    Κάθε έδαφος μπορεί να βελτιωθεί με την προσθήκη των αντίστοιχων ουσιών όπως ασβέστιο, άμμο ή κομπόστ. Στα καταστήματα Lidl υπάρχουν ειδικά μείγματα χώματος για πολλά φυτά, όπως τριαντάφυλλα ή ντομάτες, που είναι ακριβώς προσαρμοσμένα στις ανάγκες των φυτών.

    Εργαλεία Κήπου

    Τα σωστά εργαλεία κήπου διευκολύνουν τη φύτευση και τη φροντίδα του κήπου. Όσοι θέλουν να αγοράσουν μεγαλύτερα εργαλεία όπως χλοοκοπτικά, ψαλίδια φράχτη ή αλυσοπρίονα, πρέπει να σκεφτούν πού θα τα αποθηκεύσουν. Σε μεγάλους κήπους, ένα υπόστεγο εργαλείων ή ένα σπιτάκι κήπου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο.


    Για κήπους όπου κυρίως φυτεύονται παρτέρια και μικροί θάμνοι, αρκεί η χρήση ενός βασικού εξοπλισμού. Ψαλίδι κήπου, μικρή σκαπάνη, τσουγκράνα και ποτιστήρι αρκούν για τις βασικές εργασίες.

    Κλίμα

    Η θερμοκρασία και η υγρασία καθορίζουν ποια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στον κήπο. Ειδικά για τη σπορά ή τη μεταφύτευση φυτών, η σωστή θερμοκρασία του εδάφους είναι καθοριστική. Πολλά νεαρά φυτά δεν αντέχουν τον παγετό, οι ευαίσθητες ρίζες τους πεθαίνουν αμέσως. Μετά τα μέσα Μαΐου, συνήθως οι παγωνιές έχουν περάσει, οπότε τα περισσότερα είδη φυτών μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος.


    Σε ένα θερμοκήπιο επικρατούν συνεχώς υψηλότερες θερμοκρασίες, οπότε οι χρόνοι σποράς, βλάστησης και συγκομιδής είναι συχνά μικρότεροι από ό,τι αναφέρεται στο ημερολόγιο φύτευσης.


    Φωτιστικές Συνθήκες

    Οι τοποθεσίες για τα φυτά κήπου μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές. Τα διάφορα είδη φυτών χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες ηλιακού φωτός για υγιή ανάπτυξη. Μια ντοματιά δεν θα παράγει ζουμερούς καρπούς σε σκιερό περιβάλλον, ενώ το λάχανο και τα μαρούλια αναπτύσσονται καλά και χωρίς πολύ ήλιο.


    Κατά τη διαμόρφωση του κήπου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πώς αλλάζουν οι συνθήκες φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποια δέντρα ή θάμνοι θα ρίχνουν μεγαλύτερη σκιά στο μέλλον καθώς μεγαλώνουν.

    Προστασία Φυτών


    Για να προστατεύσεις τα φυτά του κήπου από παράσιτα, ζιζάνια και ασθένειες, μπορούν να ληφθούν διάφορα μέτρα. Προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν έξυπνα σχεδιασμένες μικτές καλλιέργειες, την τήρηση της αμειψισποράς και την τακτική επεξεργασία του εδάφους. Η σωστή φροντίδα είναι επίσης καθοριστική: για παράδειγμα, τα υγρά φύλλα των φυτών ντομάτας και φράουλας είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και μύκητες. Επομένως, πρέπει να ποτίζονται πάντα στη βάση της ρίζας και όχι από πάνω. Αν είναι ήδη αργά για προληπτικά μέτρα, μπορούν να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η τοποθέτηση παγίδων για παράσιτα ή η αφαίρεση ζιζανίων για να περιοριστεί η ζημιά.


    Φροντίδα των Φυτών Κήπου


    Όταν έχουν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες για φύτευση, η κηπουρική μπορεί να ξεκινήσει σωστά. Ανάλογα με το είδος των φυτών, την εποχή και τις προσωπικές προτιμήσεις, υπάρχουν διάφορα καθήκοντα που πρέπει να εκτελεστούν.


    Τα νεαρά φυτά που έχουν φυτευτεί στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο δεν πρέπει να τοποθετούνται απότομα σε εξωτερικούς χώρους. Τόσο η υπερβολική ηλιοφάνεια όσο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα ήταν πολύ μεγάλο σοκ – το φυτό δεν θα επιβιώσει. Επομένως, η ανάπτυξη και η μεταφύτευσή του πρέπει να γίνουν σταδιακά.


    Σκληραγώγηση


    Αντί να φυτέψετε αμέσως τα φυτά ντομάτας στον ηλιόλουστο λαχανόκηπο, οι γλάστρες με τα νεαρά φυτά τοποθετούνται αρχικά σε μια ημισκιερή, προστατευμένη από τον άνεμο θέση, ώστε να γίνει σταδιακή προσαρμογή. Σε περίπτωση νυχτερινού παγετού, οι γλάστρες και τα δοχεία πρέπει να μεταφέρονται ξανά μέσα.


    Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα


    Ορισμένα φυτά δεν πολλαπλασιάζονται μέσω της διασποράς των σπόρων τους. Αντίθετα, σχηματίζουν μοσχεύματα που μπορούν να αποκοπούν από το μητρικό φυτό και αργότερα να ζήσουν ως ανεξάρτητο φυτό. Για να πολλαπλασιάσεις με βάση αυτή τη φυτοκομική τεχνητή μέθοδο, κόβεις το λεγόμενο μόσχευμα και το φυτεύεις σε ένα δοχείο με χώμα για σπορά. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, το μόσχευμα μπορεί να μεταφυτευτεί ή να φυτευτεί. Τα φυτά που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και εύκολα με μοσχεύματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:


    - Βατόμουρα

    - Αγγούρια

    - Σμέουρα

    - Κουφοξυλιά

    - Μαρούλι κεφαλωτό και μαρούλι αγρού

    - Λεβάντα

    - Πιπεριές

    - Τριαντάφυλλα

    - Σπανάκι

    - Θυμάρι

    - Ντομάτες

    Λίπανση

    Τα φυτά του κήπου αφαιρούν με την πάροδο του χρόνου τα υπάρχοντα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Επομένως, ακόμη και το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος πρέπει να λιπαίνεται τακτικά – ειδικά αν έχουν φυτευτεί φυτά με υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Η επιλογή μεταξύ τεχνητών λιπασμάτων ή οργανικών λιπασμάτων όπως κομπόστ ή κοπριά είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και συγκεκριμένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Τα τεχνητά λιπάσματα υπάρχουν ως πλήρη λιπάσματα, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, καθώς και ως μεμονωμένα λιπάσματα, που προσθέτουν μόνο συγκεκριμένες ουσίες.

    Πότισμα

    Το πότισμα του κήπου είναι ιδιαίτερα σημαντικό το καλοκαίρι. Γενικά, το πότισμα νωρίς το πρωί συνιστάται: το νερό εξατμίζεται πιο αργά λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, ενώ ο κίνδυνος εγκαυμάτων είναι μικρότερος. Η επιλογή μεταξύ ποτιστηριού, λάστιχου κήπου ή άλλου συστήματος εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής που πρέπει να ποτιστεί και τη βλάστηση.


    Πότισμα φυτών κατά τις διακοπές


    Αν δεν υπάρχουν γείτονες που μπορούν να φροντίσουν το πότισμα του κήπου κατά τις διακοπές, ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος είναι μια καλή λύση. Υπολογιστές άρδευσης ή χρονοδιακόπτες συνδέονται με ψεκαστήρες ή σωλήνες στάγδην, ώστε η άρδευση να πραγματοποιείται αυτόματα την προγραμματισμένη ώρα.


    Μεταφύτευση σπορόφυτων

    Όσοι προφυτεύουν φυτά στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο πριν τα τοποθετήσουν στο παρτέρι ή την γλάστρα, πρέπει να τα μεταφυτεύσουν. Οι πολυάριθμοι σπόροι διαχωρίζονται από το δίσκο σποράς και τοποθετούνται ξεχωριστά σε γλάστρες. Αυτό είναι απαραίτητο για να αναπτυχθούν καλύτερα τα ευαίσθητα φυτά και να γίνουν αρκετά ισχυρά για την τελική μεταφύτευση.


    Κλάδεμα

    Τα δέντρα, οι φράχτες και οι θάμνοι πρέπει να κλαδεύονται τακτικά για να διατηρούνται σε σχήμα, να αναπτύσσονται υγιώς και – στην περίπτωση των οπωροφόρων δέντρων και θάμνων – να παράγουν καλή σοδειά. Ένα ημερολόγιο κλαδέματος βοηθάει στην απόφαση πότε πρέπει να κλαδευτεί κάθε φυτό. Ενώ το κλάδεμα των μηλιών πρέπει να γίνεται το χειμώνα, η άνοιξη είναι ιδανική για το κλάδεμα των τριαντάφυλλων.


    Φύτευση και Σπορά

    Το σωστό χρονικό διάστημα είναι καθοριστικό για την φύτευση προφυτρωμένων σπόρων και τη σπορά. Αν φυτευτούν ή σπαρθούν πολύ νωρίς, οι νεαροί βλαστοί μπορεί να πεθάνουν λόγω παγετού ή έλλειψης ηλιακού φωτός. Αν φυτευτούν ή σπαρθούν πολύ αργά, τα φυτά δεν θα έχουν αρκετό χρόνο να αναπτυχθούν πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι υποανάπτυκτα άνθη και χαμηλή ή ανύπαρκτη σοδειά. Ένα ημερολόγιο φύτευσης βοηθάει στον καθορισμό του σωστού χρόνου για σπορά και φύτευση.

    Στήριξη

    Τα φυτά με αδύναμους μίσχους και εκείνα που αναπτύσσονται ιδιαίτερα ψηλά χρειάζονται στήριξη ή αναρριχητική βοήθεια για να μην σπάσουν ή λυγίσουν υπό το βάρος τους. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ντομάτες, σμέουρα ή ορτανσίες. Οι στηρίξεις τοποθετούνται απλά στο έδαφος και τα νεαρά φυτά δένονται με σχοινιά ή κορδέλες. Σημαντικό: η στερέωση δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη και δεν πρέπει να κόβει τον μίσχο. Ως στηρίξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένες αναρριχητικές βοήθειες από διάφορες ράβδους ή αυτοσχέδιες κατασκευές από ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό.

    Χειμώνας

    Για να επιβιώσουν τα ευαίσθητα φυτά την κρύα εποχή και να ανθίσουν ξανά την επόμενη σεζόν, πρέπει να ξεχειμωνιάσουν σωστά. Τα εξωτικά φυτά που προέρχονται από θερμότερες περιοχές πρέπει να μεταφερθούν στο σπίτι, καθώς δεν θα επιβιώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, λεμονιές και δάφνες. Άλλα φυτά είναι λιγότερο ευαίσθητα. Για τα τριαντάφυλλα αρκεί να τυλιχτούν σε λινά ή σακιά από γιούτα. Ο ροδόδενδρος μπορεί να περάσει τον χειμώνα χωρίς κάλυψη. Τα φυτά με βολβούς όπως οι ντάλιες και οι αμαρυλλίδες πρέπει να ξεριζωθούν και οι βολβοί να αποθηκευτούν σε δροσερό και ξηρό μέρος στο σπίτι.


    Μεταφύτευση

    Τα φυτά σε γλάστρες και δοχεία πρέπει να μεταφυτεύονται τακτικά για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αν η γλάστρα είναι πολύ μικρή ή τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους έχουν εξαντληθεί, είναι ώρα για μεταφύτευση. Η ιδανική νέα γλάστρα είναι 2 έως 5 cm μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Η συχνότητα της μεταφύτευσης εξαρτάται από το είδος του φυτού και την κατάστασή του. Ωστόσο, καμία ποικιλία δεν χρειάζεται μεταφύτευση περισσότερο από μία φορά το χρόνο.


    Εμβολιασμός

    Ο εμβολιασμός των φυτών αφορά την ένωση των πλεονεκτημάτων δύο φυτών για να δημιουργηθεί ένα υβρίδιο από δύο ίδια (π.χ. μηλιά και μηλιά) ή δύο συγγενικά είδη (π.χ. μηλιά και αχλαδιά). Ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί νέες ποικιλίες. Ιδιαίτερα τα οπωροφόρα δέντρα, οι ντομάτες και τα τριαντάφυλλα είναι κατάλληλα για εμβολιασμό. Για τον εμβολιασμό, ένα κλαδί ή ένας οφθαλμός του ενός φυτού τοποθετείται στον κορμό ή το κλαδί του άλλου φυτού. Έτσι, για παράδειγμα, μια κερασιά με αδύναμες ρίζες μπορεί να βελτιωθεί με τον εμβολιασμό με μια κερασιά με ισχυρές ρίζες.


    Καλλιέργεια

    Σε αντίθεση με τον εμβολιασμό, η καλλιέργεια αφορά τη συνειδητή επιλογή και διασταύρωση δύο ατομικών φυτών (γονική γενιά) με στόχο τη δημιουργία μιας γενετικά βελτιωμένης έκδοσης και την επακόλουθη αναπαραγωγή της (θυγατρική γενιά). Η απλούστερη μορφή καλλιέργειας είναι η επιλογή, όπου απλά φυτεύονται τα φυτά με τις επιθυμητές ιδιότητες και επιτρέπεται να αναπαραχθούν φυσικά, ενώ τα φυτά με ανεπιθύμητες ιδιότητες αφαιρούνται.


    Φύτευση Βολβών

    Πολλά δημοφιλή λουλούδια δεν σπέρνονται, αλλά φυτεύονται στον κήπο με τη μορφή βολβών. Ο σωστός χρόνος για τη φύτευση των βολβών εξαρτάται από την ποικιλία των λουλουδιών. Οι χειμωνιάτικοι βολβοί που πρέπει να ανθίσουν την άνοιξη φυτεύονται το φθινόπωρο. Οι ευαίσθητες στο κρύο ποικιλίες πρέπει να φυτεύονται την άνοιξη. Χειμωνιάτικες ποικιλίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, κρόκους, τουλίπες και νάρκισσους. Για τις μπιγκόνιες, τις ντάλιες και τις γλαδιόλες, η φύτευση πρέπει να γίνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου.