Θέλετε κάτι νόστιμο από το φούρνο; Πρακτικές συμβουλές για τη συντήρησηΗ κονσερβοποίηση ή συντήρηση είναι μια παραδοσιακή μέθοδος διατήρησης των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είτε πρόκειται για την απροσδόκητα μεγάλη συγκομιδή από τον κήπο σας είτε για την προσφορά του σούπερ μάρκετ που έπρεπε απλά να αρπάξετε: τα διατηρημένα τρόφιμα αποτελούν εξαιρετικό απόθεμα, έχουν διάρκεια ζωής αρκετών μηνών και αποτρέπουν τα προϊόντα από το να πεταχτούν στα σκουπίδια. Η συντήρηση στο φούρνο είναι ιδιαίτερα πρακτική.
ΠεριεχόμεναΛόγοι για τη συντήρηση στο φούρνοΠώς λειτουργεί η συντήρησηΟδηγίες: Συντήρηση στο φούρνοΤι μπορώ να συντηρήσω στο φούρνο;

Λόγοι για τη συντήρηση στο φούρνοΗ συντήρηση στο φούρνο μπορεί αρχικά να ακούγεται ασυνήθιστη, αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες μεθόδους συντήρησης: Έτσι μπορούν να διατηρηθούν περισσότερα προϊόντα ταυτόχρονα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχουν πολλές διαφορετικές ή μεγάλες ποσότητες κονσερβών.

Πώς λειτουργεί η συντήρησηΗ αρχή της συντήρησης χρησιμοποιεί τα φυσικά φαινόμενα της υπερπίεσης και του κενού. Όταν οι κονσέρβες θερμαίνονται στα ερμητικά σφραγισμένα βάζα, δημιουργείται αρχικά υπερπίεση καθώς ο θερμός αέρας και οι υδρατμοί διαστέλλονται στο βάζο. Μόλις τα βάζα κρυώσουν, ο αέρας και οι υδρατμοί συστέλλονται και πάλι. Δημιουργείται κενό, το οποίο ουσιαστικά "ρουφάει" το καπάκι και έτσι σφραγίζει αεροστεγώς το βάζο. Η αποστείρωση των βάζων εκ των προτέρων διασφαλίζει ότι είναι αποστειρωμένα - τα διατηρημένα τρόφιμα μπορούν έτσι να διατηρηθούν σχεδόν επ' αόριστον.
Οδηγίες: Συντήρηση στο φούρνοΠριν ξεκινήσετε τη συντήρηση, θα πρέπει να έχετε έτοιμα όλα τα απαραίτητα σκεύη, ώστε η διαδικασία της συντήρησης να κυλήσει ομαλά και χωρίς άγχος.
Κατάλογος αγορών και υλικώνΒάζα για γαριδάκια με καπάκιαΠανίερο πιάτωνΧωνί πλήρωσηςΤαψί ή τηγάνι ψησίματοςΣυστατικά για γαριδάκιαΠιθανή ζάχαρηΥγρό (νερό, ξύδι, ζωμός, χυμός ή κρασί)

Βήμα 1: Αποστειρώστε τα βάζαΤο πρώτο βήμα είναι να αποστειρώσετε τα βάζα συντήρησης. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να βράσετε τα βάζα για λίγο σε ζεστό νερό ή να τα ξεπλύνετε με βραστό νερό. Στη συνέχεια, στεγνώστε καλά τα βάζα. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να θερμάνετε τα βάζα με βιδωτό καπάκι στο φούρνο στους 180 °C για 10 λεπτά. Βράστε τα καπάκια και τους ελαστικούς δακτυλίους σε νερό με ξύδι για 5 λεπτά και απλώστε τα για να στεγνώσουν.

Βήμα 2: Προετοιμάστε τις κονσέρβεςΌσο τα βάζα βράζουν ή είναι στο φούρνο και κρυώνουν, μπορείτε να ετοιμάσετε τις κονσέρβες. Ανάλογα με το είδος της κονσέρβας που επιλέγετε, θα χρειαστεί να πλύνετε, να βγάλετε τα κουκούτσια ή να κόψετε και να κόψετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα μικρά κομμάτια είναι καλύτερα από τα μεγάλα κομμάτια: όσο πιο κοντά είναι τα κομμάτια μεταξύ τους στο βάζο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διατηρηθούν.

Βήμα 3: Γέμισμα των βάζωνΜόλις τα βάζα κρυώσουν και στεγνώσουν και αφού προετοιμαστεί η επένδυση, τα βάζα μπορούν να γεμιστούν. Τα χείλη πρέπει να παραμείνουν καθαρά. Ένα χωνί μπορεί να βοηθήσει εδώ. Στη συνέχεια, η επένδυση χύνεται με το κατάλληλο υγρό. Μετά το γέμισμα, θα πρέπει να μείνουν περίπου 2 cm αέρα μέχρι το χείλος. Τοποθετήστε το καπάκι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και στρίψτε ή κουμπώστε το σφιχτά.

Βήμα 4: Τοποθετήστε τα βάζα στο φούρνοΤώρα αρχίζει το πραγματικό βράσιμο. Τοποθετήστε τα σφραγισμένα βάζα στα ταψιά με το λίπος και γεμίστε τα σε ύψος 2 έως 3 εκατοστών με κρύο νερό. Τοποθετήστε το ταψί με τα βάζα στο φούρνο και ρυθμίστε τη θερμοκρασία. Δεν μπορείτε ποτέ να κάνετε λάθος με 175 °C άνω και κάτω θερμότητας. Μόλις το υδατόλουτρο αρχίσει να βράζει, σβήνετε και πάλι το φούρνο και αφήνετε τα βάζα για άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 5: Ψύξη και αποθήκευσηΒγάλτε τα βάζα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Ελέγξτε ότι τα βάζα είναι πραγματικά σφιχτά: Χαλαρώστε τα κλιπ στα βάζα με αρθρωτά καπάκια και σηκώστε τα από το καπάκι. Το καπάκι θα πρέπει να παραμένει σταθερά στη θέση του αν η συντήρηση είναι επιτυχής. Για τα βάζα συντήρησης με μεταλλικά βιδωτά καπάκια, μπορείτε να αναγνωρίσετε το κενό από το γεγονός ότι το καπάκι είναι ελαφρώς τραβηγμένο προς τα μέσα. Αν όλα είναι σφιχτά, μπορείτε να βάλετε ετικέτα στα βάζα και να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
Τι μπορώ να διατηρήσω στο φούρνο; Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητά σας όταν διατηρείτε στο φούρνο. Θεωρητικά, μπορείτε να διατηρήσετε οτιδήποτε έχει καλή γεύση και πρέπει να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

ΦρούταΥπάρχουν διάφορες επιλογές για τη συντήρηση φρούτων: Μπορείτε να διατηρήσετε είτε ολόκληρα φρούτα είτε κομμάτια φρούτων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μετατραπούν σε κομπόστα ή πουρέ. Τα φρούτα πρέπει πάντα να είναι ώριμα και χωρίς "πολτώδη" μέρη για να έχετε καλό αποτέλεσμα. Ως υγρό χρησιμοποιείται ζαχαρόνερο, κρασί ή χυμός φρούτων. Ανάλογα με τη γεύση, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χυμός λεμονιού ή μπαχαρικά όπως κανέλα.

ΛαχανικάΟποιαδήποτε λαχανικά μπορούν επίσης να διατηρηθούν καλά. Αν θέλετε, μπορείτε να τα ξεπλύνετε προηγουμένως, αλλά γενικά κάθε είδος λαχανικών μπορεί να διατηρηθεί και ωμό. Ο ζωμός, το καθαρό νερό και μια πρέζα ξύδι και μπαχαρικά χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν τα λαχανικά.
Ιδιαίτερα κατάλληλα για συντήρηση είναι
Obst | Gemüse | Sonstiges |
|---|---|---|
Äpfel, Birnen, Erdbeeren, Kirschen, Pfirsiche, Pflaumen | Bohnen, Gurken, Kohl, Kürbis, Möhren, Tomaten, Zucchini | Brühe, Fleisch, Kuchen, Marmelade, Säfte, Schmalz, Soßen, Wurst |
Εναλλακτικές λύσεις για τη συντήρηση στο φούρνοΥπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη συντήρηση στο φούρνο. Παραδοσιακά, η συντήρηση γίνεται συχνά σε κατσαρόλα στην εστία. Τα βάζα συντήρησης μπορούν επίσης να θερμανθούν γρήγορα και εύκολα σε ατμόπλοιο ή χύτρα ταχύτητας. Εάν έχετε λιγότερη υπομονή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζα με περιστρεφόμενο καπάκι: Εδώ, η κονσέρβα δεν γεμίζεται κρύα, αλλά ζεστή, τα βάζα σφραγίζονται και αναποδογυρίζονται για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, τα βάζα αναποδογυρίζονται ξανά και αφήνονται να κρυώσουν. Για τους πραγματικούς λάτρεις της κονσερβοποίησης, μια ειδική μηχανή κονσερβοποίησης μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή.

