The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Βιωσιμότητα
    2. Καριέρα
    3. Γραφείο τύπου
    4. Ακίνητα
    5. Εξυπηρέτηση πελατών
    6. Πληροφορίες
    Μέσα ή έξω: Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο; Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μας παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα και το χρόνο να αγοράζουν ακριβώς τα τρόφιμα που χρειάζονται για κάθε γεύμα πριν από το μαγείρεμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σωστή αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών αποτελεί βασικό μέρος κάθε κουζίνας όπου προετοιμάζονται τακτικά φρέσκα γεύματα. Αν δεν έχετε μεγάλο ντουλάπι, συχνά τείνετε να τοποθετείτε απλώς τα φρέσκα προϊόντα στο ψυγείο. Εξάλλου, το κρύο διατηρεί τα πάντα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Πολλά είδη φρούτων και λαχανικών δεν είναι κατάλληλα για αποθήκευση στο ψυγείο, ενώ άλλα χρειάζονται το κρύο για να μην αλλοιωθούν αμέσως. Ωστόσο, η σωστή αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών στο ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αν ακολουθήσετε μερικούς βασικούς κανόνες.
    Περιεχόμενα Γιατί η σωστή αποθήκευση στο ψυγείο είναι ζωτικής σημασίας Το αιθυλένιο και ο ρόλος του στην αποθήκευση φρούτων και λαχανικών Η σωστή αποθήκευση των λαχανικών στο ψυγείο Η σωστή αποθήκευση των φρούτων στο ψυγείο Η σωστή συσκευασία και αποθήκευση των κομμένων φρούτων Πέντε συμβουλές για μεγαλύτερη φρεσκάδα
    Γιατί η σωστή αποθήκευση στο ψυγείο είναι ζωτικής σημασίας Ορισμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται περισσότερο και διατηρούν περισσότερη γεύση αν αποθηκεύονται σωστά στο ψυγείο. Το πλεονέκτημα είναι προφανές: λιγότερα τρόφιμα πρέπει να πεταχτούν, πράγμα που είναι καλό για το πορτοφόλι σας και καλό για το περιβάλλον. Μόνο στη Γερμανία, κάθε χρόνο πετιούνται περίπου 82 κιλά τροφίμων ανά άτομο - τα αλλοιωμένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ένα όχι αμελητέο ποσοστό από αυτά. Ένα άλλο πλεονέκτημα της σωστής αποθήκευσης είναι ότι πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι ευαίσθητα στο φως και τη θερμοκρασία και χάνονται γρήγορα αν αποθηκευτούν λανθασμένα.

    Το αιθυλένιο και ο ρόλος του στην αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών Όποιος ασχολείται με τη διάρκεια ζωής και τη διαδικασία ωρίμανσης των φρούτων και των λαχανικών, αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με το θέμα του αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι ένα αέριο που πυροδοτεί τη διαδικασία ωρίμανσης και επομένως προκαλεί την ταχύτερη αλλοίωση των φρούτων και των λαχανικών που έρχονται σε επαφή με αυτό. Ειδικά το λάχανο είναι ευαίσθητο στο αιθυλένιο και έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα φρούτα και τα λαχανικά που εκκρίνουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αιθυλενίου και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά από άλλα τρόφιμα είναι, για παράδειγμα: μήλα αβοκάντο μπανάνες αχλάδια μπρόκολα αγγούρια πατάτες ακτινίδια πράσα/λαχανά νεκταρίνια ροδάκινα δαμάσκηνα ντομάτες Η επίδραση του αιθυλενίου μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και προς όφελός σας: Για παράδειγμα, ένα ώριμο μήλο μπορεί να αποθηκευτεί δίπλα σε μια πράσινη μπανάνα για να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης της μπανάνας.

    Λάχανα, ντομάτες και καρότα στο ψυγείο.

    Σωστή αποθήκευση των λαχανικών στο ψυγείο

    Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, επωφελούνται ιδιαίτερα από την αποθήκευση στο ψυγείο. Ωστόσο, άλλα λαχανικά είναι επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα κλασικά λαχανικά, όπως οι ντομάτες, συχνά αποθηκεύονται λανθασμένα στο συρτάρι με τα λαχανικά. Ωστόσο, υποφέρουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να αναπτύξουν καλύτερα τη γεύση τους όταν αποθηκεύονται σε μέτριες θερμοκρασίες. Ανήκουν στο ψυγείο: Αγκινάρες Φυλλομαρούλια (μαρούλι, αρνίσιο μαρούλι, μαρούλι iceberg) Κουνουπίδι Φασόλια Μπρόκολο Μπιζέλια Ανοιξιάτικα κρεμμύδια Λάχανο (κόκκινο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, λευκό λάχανο, κινέζικο λάχανο) Κολοράμπι Σέσκουλα Ραπανάκια Παντζάρια Σέλινο Σπαράγγια Σπανάκι Δεν ανήκουν στο ψυγείο: Μελιτζάνες Πατάτες Κολοκύθια Καρότα Ντομάτες Κολοκυθάκια Κρεμμύδια Κρεμμύδια Τα σπαράγγια πρέπει να τυλίγονται σε ένα υγρό πανί για αποθήκευση στο ψυγείο. Οι σαλάτες που έχουν ακόμα ρίζα μπορούν να διατηρηθούν ακόμα περισσότερο με ένα μικρό μπολ με νερό. Είναι σημαντικό τα φύλλα να μην είναι μέσα στο νερό - διαφορετικά θα χαλάσουν.

    Πράσινα σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια, αβοκάντο στο ψυγείο.

    Σωστή αποθήκευση των φρούτων στο ψυγείο Για τα φρούτα ισχύει ο ακόλουθος κανόνας: τα εξωτικά φρούτα, όπως τα μάνγκο, προτιμούν τη ζέστη και, επομένως, δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο- τα εγχώρια φρούτα, από την άλλη πλευρά, αντέχουν καλά το κρύο. Τα μήλα μπορούν να αποθηκευτούν τόσο στο ψυγείο όσο και σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα πυρηνόκαρπα, ο βαθμός ωριμότητας είναι καθοριστικός για την αποθήκευση: τα ώριμα φρούτα ανήκουν στο ψυγείο και πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό - τα φρούτα που πρέπει ακόμη να ωριμάσουν διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανήκουν στο ψυγείο: Μήλα Μαλακά φρούτα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα) Ακτινίδια Ραβέντι Πέτρινα φρούτα (βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, δαμάσκηνα) Σταφύλια Δεν ανήκουν στο ψυγείο: Ανανάδες Μπανάνες Μάνγκο Πορτοκάλια Παπάγια Λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή

    Μήλο δεμένο με λαστιχάκια σε ξύλινη σανίδα.

    Σωστή συσκευασία και αποθήκευση κομμένων φρούτων

    Τα φρούτα δεν αποθηκεύονται πάντα ολόκληρα αμέσως μετά την αγορά. Τα κομμένα φρούτα έχουν επίσης τη θέση τους στο ψυγείο. Είτε ως προετοιμασία για μούσλι πρωινού είτε ως υπολείμματα από το ψήσιμο ενός κέικ φρούτων, η σωστή συσκευασία και αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα κομμένα φρούτα διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα κομμένα φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται σε καλά σφραγισμένο κουτί ή καλυμμένα με μεμβράνη. Όσο λιγότερη πρόσθετη υγρασία υπάρχει στο δοχείο, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μούχλας. Επομένως, οι κονσέρβες και τα κουτιά πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν από τη χρήση. Ένα μήλο κομμένο σε τέταρτα ή όγδοα μπορεί να συγκρατηθεί με ένα λαστιχάκι. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι φέτες έρχονται σε λιγότερη επαφή με τον αέρα.

    Χρήση χυμού λεμονιού για την καταπολέμηση του αποχρωματισμού Όταν τα φρούτα έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο, συχνά σχηματίζονται αντιαισθητικοί καφέ αποχρωματισμοί στις κομμένες επιφάνειες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλλοίωση, αλλά φαίνεται αντιαισθητικό. Για να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό, το ράντισμα με χυμό λεμονιού βοηθάει.
    Ψυγείο με φρούτα (μήλα, σταφύλια, μούρα) και λαχανικά.

    5 συμβουλές για μεγαλύτερη φρεσκάδα

    Συμβουλή 1: Εάν είναι δυνατόν, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά. Οι διαφορετικές απαιτήσεις και η εκπομπή αιθυλενίου καθιστούν την κοινή αποθήκευση μη ελκυστική.

    Συμβουλή 2: Ιδανικά, τα μαλακά φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται σε αλουμινόχαρτο και να ακουμπούν μεταξύ τους όσο το δυνατόν λιγότερο. Διαφορετικά, οι σπόροι της μούχλας μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

    Συμβουλή 3: Εάν είναι δυνατόν, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται και να κόβονται μόνο λίγο πριν από την κατανάλωση, ώστε να μεγιστοποιείται η διάρκεια ζωής τους.

    Συμβουλή 4: Λαχανικά όπως τα καρότα ή τα ραπανάκια παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν αφαιρεθούν τα πράσινα φύλλα.

    Συμβουλή 5: Τα κρεμμύδια πρέπει πάντα να αποθηκεύονται μεμονωμένα, καθώς πολλά είδη φρούτων και λαχανικών αποκτούν γρήγορα τη γεύση τους.

    Πρακτικό και κομψόΤα πάντα για την κουζίνα & το νοικοκυριό