Το αιθυλένιο και ο ρόλος του στην αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών Όποιος ασχολείται με τη διάρκεια ζωής και τη διαδικασία ωρίμανσης των φρούτων και των λαχανικών, αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με το θέμα του αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι ένα αέριο που πυροδοτεί τη διαδικασία ωρίμανσης και επομένως προκαλεί την ταχύτερη αλλοίωση των φρούτων και των λαχανικών που έρχονται σε επαφή με αυτό. Ειδικά το λάχανο είναι ευαίσθητο στο αιθυλένιο και έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα φρούτα και τα λαχανικά που εκκρίνουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αιθυλενίου και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά από άλλα τρόφιμα είναι, για παράδειγμα: μήλα αβοκάντο μπανάνες αχλάδια μπρόκολα αγγούρια πατάτες ακτινίδια πράσα/λαχανά νεκταρίνια ροδάκινα δαμάσκηνα ντομάτες Η επίδραση του αιθυλενίου μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και προς όφελός σας: Για παράδειγμα, ένα ώριμο μήλο μπορεί να αποθηκευτεί δίπλα σε μια πράσινη μπανάνα για να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης της μπανάνας.

Σωστή αποθήκευση των λαχανικών στο ψυγείο
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, επωφελούνται ιδιαίτερα από την αποθήκευση στο ψυγείο. Ωστόσο, άλλα λαχανικά είναι επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα κλασικά λαχανικά, όπως οι ντομάτες, συχνά αποθηκεύονται λανθασμένα στο συρτάρι με τα λαχανικά. Ωστόσο, υποφέρουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να αναπτύξουν καλύτερα τη γεύση τους όταν αποθηκεύονται σε μέτριες θερμοκρασίες. Ανήκουν στο ψυγείο: Αγκινάρες Φυλλομαρούλια (μαρούλι, αρνίσιο μαρούλι, μαρούλι iceberg) Κουνουπίδι Φασόλια Μπρόκολο Μπιζέλια Ανοιξιάτικα κρεμμύδια Λάχανο (κόκκινο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, λευκό λάχανο, κινέζικο λάχανο) Κολοράμπι Σέσκουλα Ραπανάκια Παντζάρια Σέλινο Σπαράγγια Σπανάκι Δεν ανήκουν στο ψυγείο: Μελιτζάνες Πατάτες Κολοκύθια Καρότα Ντομάτες Κολοκυθάκια Κρεμμύδια Κρεμμύδια Τα σπαράγγια πρέπει να τυλίγονται σε ένα υγρό πανί για αποθήκευση στο ψυγείο. Οι σαλάτες που έχουν ακόμα ρίζα μπορούν να διατηρηθούν ακόμα περισσότερο με ένα μικρό μπολ με νερό. Είναι σημαντικό τα φύλλα να μην είναι μέσα στο νερό - διαφορετικά θα χαλάσουν.

Σωστή αποθήκευση των φρούτων στο ψυγείο Για τα φρούτα ισχύει ο ακόλουθος κανόνας: τα εξωτικά φρούτα, όπως τα μάνγκο, προτιμούν τη ζέστη και, επομένως, δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο- τα εγχώρια φρούτα, από την άλλη πλευρά, αντέχουν καλά το κρύο. Τα μήλα μπορούν να αποθηκευτούν τόσο στο ψυγείο όσο και σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα πυρηνόκαρπα, ο βαθμός ωριμότητας είναι καθοριστικός για την αποθήκευση: τα ώριμα φρούτα ανήκουν στο ψυγείο και πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό - τα φρούτα που πρέπει ακόμη να ωριμάσουν διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανήκουν στο ψυγείο: Μήλα Μαλακά φρούτα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα) Ακτινίδια Ραβέντι Πέτρινα φρούτα (βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, δαμάσκηνα) Σταφύλια Δεν ανήκουν στο ψυγείο: Ανανάδες Μπανάνες Μάνγκο Πορτοκάλια Παπάγια Λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή

Σωστή συσκευασία και αποθήκευση κομμένων φρούτων
Τα φρούτα δεν αποθηκεύονται πάντα ολόκληρα αμέσως μετά την αγορά. Τα κομμένα φρούτα έχουν επίσης τη θέση τους στο ψυγείο. Είτε ως προετοιμασία για μούσλι πρωινού είτε ως υπολείμματα από το ψήσιμο ενός κέικ φρούτων, η σωστή συσκευασία και αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα κομμένα φρούτα διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα κομμένα φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται σε καλά σφραγισμένο κουτί ή καλυμμένα με μεμβράνη. Όσο λιγότερη πρόσθετη υγρασία υπάρχει στο δοχείο, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μούχλας. Επομένως, οι κονσέρβες και τα κουτιά πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν από τη χρήση. Ένα μήλο κομμένο σε τέταρτα ή όγδοα μπορεί να συγκρατηθεί με ένα λαστιχάκι. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι φέτες έρχονται σε λιγότερη επαφή με τον αέρα.

5 συμβουλές για μεγαλύτερη φρεσκάδα
Συμβουλή 1: Εάν είναι δυνατόν, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά. Οι διαφορετικές απαιτήσεις και η εκπομπή αιθυλενίου καθιστούν την κοινή αποθήκευση μη ελκυστική.
Συμβουλή 2: Ιδανικά, τα μαλακά φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται σε αλουμινόχαρτο και να ακουμπούν μεταξύ τους όσο το δυνατόν λιγότερο. Διαφορετικά, οι σπόροι της μούχλας μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.
Συμβουλή 3: Εάν είναι δυνατόν, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται και να κόβονται μόνο λίγο πριν από την κατανάλωση, ώστε να μεγιστοποιείται η διάρκεια ζωής τους.
Συμβουλή 4: Λαχανικά όπως τα καρότα ή τα ραπανάκια παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν αφαιρεθούν τα πράσινα φύλλα.
Συμβουλή 5: Τα κρεμμύδια πρέπει πάντα να αποθηκεύονται μεμονωμένα, καθώς πολλά είδη φρούτων και λαχανικών αποκτούν γρήγορα τη γεύση τους.